Share on facebook
Share on linkedin

Procter & Gamble

Je staat op. Stapt slaapdronken onder de douche. Haren wassen, scheren, tandenpoetsen. Je klettert het laatste restje koffie uit je mok vlak voor je de deur uitstapt en hannest met een keukenrol. Voor je dag goed en wel begonnen is, heb je waarschijnlijk al meer dan twee producten van Procter & Gamble in je handen gehad.

Procter & Gamble is wereldwijd één van de grootste op het gebied van fast moving consumer goods. Always, Ambi Pur, Ariel, Braun, Febreze, Gillette, Head & Shoulders, Lenor, Oral B, Pampers, Swiffer, Vicks, ga zo maar door. Er is waarschijnlijk geen mens in Nederland die nooit een P&G product in zijn of haar handen heeft gehad. Het ontstaan van Procter & Gamble begint allemaal met twee schoonbroers die er verstandig aan deden wél naar hun schoonvader te luisteren. William Procter, een kaarsenmaker, en James Gamble, een zeepmaker, hadden elkaar waarschijnlijk nooit ontmoet als ze niet met de gezusters Norris waren getrouwd. Hun schoonvader had een scherpe observatie: voor de productie van zowel kaarsen als zeep waren dezelfde grondstoffen nodig. Ze sloegen in 1837 de handen ineen en stampten in vrij korte tijd een gigantisch bedrijf uit de grond. Het familiebedrijf floreerde, mede omdat de vele nazaten van Procter & Gamble bijzonder innovatieve werkgevers bleken. William Procter Cooper bijvoorbeeld, die afstudeerde aan Princeton maar zelf in de zeepfabriek ging werken om de relatie tussen het management en de arbeiders zo optimaal mogelijk te krijgen. Hij hoorde de ontevredenheid over de zesdaagse werkweek en besloot de werknemers elke zaterdagmiddag vrij te geven, wat in 1885 zeer radicaal was, maar later de basis vormde voor het invoeren van de 40-urige werkweek.

Procter & Gamble speelt vier miljard keer per dag een rol in het leven van miljoenen mensen. Om deze rol ook in de toekomst te blijven vervullen zijn ze constant in de weer om al die dagelijkse producten nét wat slimmer of duurzamer te maken.