Share on facebook
Share on linkedin

Miele

Er is geen betere. Of, tegenwoordig, immer besser. De boodschap blijft hetzelfde: wie goede apparatuur in huis wil halen, moet gewoon Miele hebben. Met name over de wasmachines bestaan legendarische verhalen over trommels die het meer dan 30 jaar hebben volgehouden. Onlangs werd de langst werkende Miele stofzuiger ontdekt: een model uit 1969. Bijna 50 jaar!

In 1899 ondertekenen Carl Miele en Reinhard Zinkann een overeenkomst om de centrifugefabriek Miele & Cie. op te richten. Hier werd aanvankelijk begonnen met het produceren van melkcentrifuges en boterkarntonnen om het werk van boerinnen te verlichten. Later kwamen daar de wasmachines bij en er volgde zelfs een kort uitstapje naar auto’s, maar vanwege de hoge productiekosten zijn ze daar na een paar jaar mee gestopt. Tot de jaren ’60 heeft ook de productie van (motor)fietsen een belangrijke plaats gehad bij Miele. Ze hebben een aantal uitvindingen op hun naam staan, zoals de eerste elektrische vaatwasser in Europa, de eerste vaatwasser met een aparte besteklade, de eerste wasmachine met een automatisch wolwasprogramma en het eerste inbouw-koffiezetapparaat.

Miele is nog steeds een familiebedrijf met een uitzonderlijk sterk merkimago. Wie wel eens Facebookpagina’s van bedrijven bekijkt leest vooral boze klanten die de pagina als een soort klantenservice misbruiken, maar bij Miele zijn er veel mensen die naar de pagina surfen om verhalen te vertellen over hoe gelukkig ze zijn met hun wasmachine. Dat zegt iets over de verbondenheid die mensen voelen met het merk, wat bijzonder is voor een fabrikant van wasmachines en keukenapparaten.