Share on facebook
Share on linkedin

LUCAS BOLS

Wat hebben de VOC en jenever met elkaar te maken? Ja, ze komen allebei uit Nederland. En de bemanning van de VOC zal ongetwijfeld veel jenever gedronken hebben om de verveling op zee te bestrijden, of even te vergeten dat ze massaal scheurbuik hadden en al hun tanden uitvielen. Maar wist je dat de VOC een cruciale rol heeft gespeeld in de geschiedenis van het oudste gedestilleerde merk ter wereld?

In 1575 begon de familie Bols een stokerij aan de Rozengracht in Amsterdam. Negentig jaar later wordt Lucas Bols geboren, de kleinzoon die ervoor zorgde dat de stokerij tijdens de Gouden Eeuw uit zou groeien tot een gigantische internationale onderneming. In 1700 werd Lucas Bols grootaandeelhouder van de VOC, waardoor hij exclusieve toegang kreeg tot allerlei exotische kruiden en specerijen voor zijn gedestilleerde dranken. Hier wist hij wel raad mee: hij ontwikkelde meer dan 300 verschillende likeurrecepten. Bovendien maakte hij van zijn connecties handig gebruik om Bols Jenever wereldwijd te verhandelen. Het bedrijf blijft nog ruim honderd jaar binnen de familie, tot de weduwe van de laatste mannelijke erfgenaam van de familie in 1816 de onderneming verkoopt. Dit onder de strenge voorwaarde dat de naam ‘Bols’ voor eeuwig gebruikt zal worden op de producten. Hierdoor is Bols Jenever tot op de dag van vandaag het oudste gedestilleerde merk ter wereld. Ongeveer tien jaar later wordt Bols Genever voor het eerst naar de Verenigde Staten verscheept, waar het een belangrijke invloed uit zou oefenen op het ontstaan van de cocktailcultuur. Zo bevat de originele Collins Bols Genever.

Bols heeft sinds die tijd niet stil gezeten. Zo is er sinds 2007 de Bols Bartending Academy, de grootste bartendersopleiding van Europa. Jaarlijks worden hier zo’n 3000 mensen opgeleid. Ook wordt er voortdurend geëxperimenteerd met nieuwe, eigentijdse likeursmaken zoals Natural Yoghurt.