Share on facebook
Share on linkedin

Jumbo

Hallo Jumbo… Je kon er de afgelopen jaren moeilijk omheen. Jumbo is ineens overal. En nee, niet alleen de commercial… Plotseling verschijnt zelfs in het meest obscure dorpje een knalgele supermarkt. Hoe zit dat?

Jumbo groeide de laatste jaren explosief. Het begon allemaal met Jan en Anita Meurs, die in 1979 in Tilburg een supermarkt opzetten in een voormalig kerkgebouw. Hun concurrent? De supermarktketen Torro (de stier) van de familie van Eerd. Het was Jan en Anita duidelijk dat ze een naam moesten kiezen die nog groter was dan de stier, en zo ontstond de Jumbo. In 1983 nam de familie van Eerd de Jumbo-formule over, net als Edah en Konmar. In korte tijd schoten er in Limburg, Noord-Brabant en Zeeland tientallen Jumbo’s uit de grond. Vanaf 2007 waren er 100 Jumbo-vestigingen in Nederland en raakt de groei in een stroomversnelling. Door overnames van C1000, Super de Boer en Laurus opende in 2015 de 500e vestiging van Jumbo. Dat is een groei van 400 supermarkten in minder dan tien jaar tijd! Inmiddels is Jumbo dan ook de op één na grootste supermarkt van Nederland. Wat maakt Jumbo zo’n succes? Volgens het bedrijf is dat hun unieke formule: beste service + grootste assortiment x laagste prijs. Bij consumentonderzoek komt inderdaad naar voren dat met name het grote assortiment en de lage prijs een reden is om regelmatig naar de supermarkt terug te keren voor de dagelijkse boodschappen. Om die nog makkelijker te maken hebben ze onlangs het pick-up point geïntroduceerd: hierbij kun je je boodschappen online alvast in een winkelmandje laten zetten, om die in de supermarkt op te halen.

Met de overname van de La Place-formule van het inmiddels failliete V&D begeeft Jumbo zich op een nieuw terrein. De familie van Eerd staat nog steeds aan het hoofd van de snelgroeiende organisatie. Zij vinden het belangrijk om het personeel mee te laten groeien met het bedrijf. Zo is er sinds kort de Jumbo Academy, waarbij medewerkers intern opleidingen kunnen volgen.