Share on facebook
Share on linkedin

Etos

Bij de combinatie Etos en Philips gaat er waarschijnlijk nog geen lampje branden, maar toch zijn de twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Want de wieg van deze drogisterijketen, die nu niet meer weg te denken is uit het Nederlandse landschap, staat in Eindhoven bij de Philipsfabriek.

In 1919 werd voor de werknemers van Philips een speciale winkel geopend die in het teken stond van ‘gezond en gelukkig leven’. De winkel werd dan ook gerund door hoofdzuster Kleinod en voorzag de fabriekswerkers van hun dagelijkse behoefte aan verzorgings- en gezondheidsproducten. Later kwamen er drogisterijen, kruidenierszaken, slagerijen, een broodfabriek en een benzinepomp. In 1931 volgde de privatisatie en daarmee was de navelstreng tussen het nieuwe ‘E.T.O.S.’ en Philips door. ‘Etos’ stond voor Eendracht, Toewijding, Overleg en Samenwerking en verwelkomde nu ook niet-Philipsmederwerkers als leden van de coöperatie. Zij kregen een deel van de opbrengsten in de winkels en kregen bovendien korting bij andere bedrijven in Eindhoven en de omgeving. Dit gaf Etos een licht socialistisch tintje, waar niet alle Eindhovense zakenlui iets van moesten hebben. In het begin van de jaren ’70 had Etos een groot aantal kruidenierszaken in Eindhoven en omgeving en werd het verkocht aan Ahold. Zij zetten de kruidenierszaken voor een deel om in Albert Heijn filialen en begonnen de naam Etos landelijk in te zetten voor hun eigen drogisterijen. Met als gevolg: vandaag de dag 546 filialen in heel Nederland en zelfs 10 in Stockholm.

Naast de verkoop van veel grote internationale merken heeft Etos een ijzersterk huismerk, waar ze regelmatig prijzen mee winnen (zoals de mascara in 2015-2016). Met meer dan 1200 producten valt er in ieder geval genoeg te kiezen.

CATEGORY MANAGER HEALTH

Sales

Zaandam Blank