Share on facebook
Share on linkedin

Pernod Ricard

Een visitekaartje van Pernod Ricard met je naam erop is een begeerd voorwerp in het Randstedelijke uitgaansleven. Pernod Ricard komt met Absolut Vodka, Havana Club, Jameson, Malibu en Kahlua namelijk echt elke club binnen. En daar hoeven ze geen drie kwartier voor in de rij te staan.

Pernod Ricard is ontstaan uit een fusie tussen de firma’s Pernod en Ricard (je zou het niet zeggen). Na een aantal overnames tussen 2000 en 2008 zijn ze nu de tweede grootste ter wereld binnen de gedestilleerde dranken. Bovendien hebben ze een bijzonder succesvol wijnmerk in hun portefeuille: Jacobs Creek. Dit Australische wijnmerk wist op pragmatische wijze een gigantisch marktaandeel te verwerven met een simpel trucje: in plaats van wijn te laten rijpen in (dure) eikenhouten vaten, vervingen ze de vaten door grote stalen vaten waar ze vervolgens een paar eikenhouten planken in plaatsten. Voor de smaakbeleving exact hetzelfde, maar dan 95% goedkoper. Bovendien hebben ze een grote groeimarkt in China aangeboord. De Chinezen hebben de wijn ontdekt en begonnen Jacobs Creek massaal te importeren vanwege de gunstige handelsvoorwaarden met Australië. Inmiddels wordt er zelfs in China wijn verbouwd onder leiding van Pernod Ricard. Wel was er onlangs een kleine dip in de groei omdat anti-corruptiemaatregelen ervoor zorgden dat ambtenaren geen flessen drank meer cadeau mogen geven.

Zo zie je maar dat zelfs de eeuwenoude wijnbusiness nog voortdurend in beweging is. Ook is er tegenwoordig veel aandacht voor verantwoordelijk alcoholgebruik en organiseert Pernod Ricard verschillende activiteiten, zoals studentenfeesten, waarop verantwoorde alcoholconsumptie wordt gepromoot.