ABN Amro

Er zijn van die afkortingen die zo vastgeroest zijn in ons collectieve geheugen dat we ons bijna niet meer kunnen voorstellen dat het afkortingen zijn. Zoals HEMA. Of Havo. En natuurlijk: ABN AMRO. Enz.

Toch heeft ABN AMRO wel degelijk een betekenis. ABN staat voor Algemene Bank Nederland, een fusie van de Nederlandsche Handelmaatschappij (opgericht door Koning Willem I) en de Twentsche Bank in 1964. In dat jaar fuseerden ook de Amsterdamsche Bank en de Rotterdamsche Bank tot de AMRO Bank. Je voelt hem al aankomen: in 1991 fuseerden deze twee fusies weer tot ABN AMRO. Inmiddels is ABN AMRO een wereldwijde speler in de financiële sector. Maar de ABN AMRO doet meer dan bankzaken alleen: ze hebben een eigen kunststichting, geven kunstprijzen uit en hebben een grote historische collectie. Verder is er ook het Innovation Centre ABN AMRO, waarbij ze volop experimenteren met kunstmatige intelligentie en de toepassingen daarvan, en de impact van ‘Internet of Things’, de verbinding van apparaten zoals horloges en koelkasten met het internet op de financiële wereld. Die aandacht voor innovatie zie je ook terugkomen in het personeelsbeleid van ABN AMRO. Op veel afdelingen is van 9 tot 5 werken eerder uitzondering dan regel. Bij ABN kun je vaak zelf je uren indelen, sporten in je pauze of een dagje vanuit huis aan de slag. Bovendien worden er intern veel cursussen en symposia georganiseerd om je interesse in een bepaald vakgebied wat aan te wakkeren.

ABN AMRO staat als bank midden in de samenleving, maar heeft wortels die tot wel 300 jaar terug gaan. Ze hebben vele dochterondernemingen, zoals Moneyou. Internationaal zijn ze in bijna alle landen vertegenwoordigd. Een ding is in ieder geval zeker: bij het horen van ABN AMRO hoef je al lang niet meer alleen aan ‘bank’ te denken!