Xenos

Het kan voor een verjaardag, surprise, verkleedfeest of huis- tuin- en keukenprobleem zijn: soms ben je op zoek naar een kurkentrekker met vier functies, een lamp met een delfts blauwe print of een plakbandhouder met ingebouwde usb-stick. Waar ga je dan heen? Juist. De Xenos.

In 1973 werd de eerste Xenos in Nederland geopend. ‘Xenos’, het Griekse woord voor ‘vreemdeling’ of ‘gast’, werd naar Amerikaans voorbeeld ingericht. Er was een grote selectie aan vreemde artikelen uit China en India beschikbaar, die op dat moment nog nergens in Nederland te krijgen waren. Het werd al snel een go-to winkel voor alles wat anders, vernieuwend en lekker was. Vooral door de naweeën van de hippietijd was er veel vraag naar exotische producten. Na het samengaan met Blokker Holding in de jaren ’80 werd het assortiment flink vergroot en kwamen er veel winkels bij. De combinatie van lage prijzen en het verrassende aanbod maakten de Xenos populair. Inmiddels zijn er in Nederland en Duitsland zo’n 260 filialen, waarvan het merendeel in Nederland. Vooral bij studenten en scholieren zijn de laaggeprijsde hebbedingetjes populair. De Xenos bracht Oosterse snacks, wierook, accessoires en Boeddhabeeldjes die wij nog nooit hadden gezien. Later kwamen de witgeverfde houten bordjes met inspirerende teksten. Heel Nederland maakt er graag grappen over, maar niemand kan ontkennen dat de snuisterijen van de Xenos écht bij Nederland horen.

Het zijn interessante tijden voor winkelconcerns als Xenos. Internetshopping zorgt voor een verschuiving in vraag en aanbod. Tegelijkertijd betekent dit dat er op dit moment veel ruimte en aandacht is voor innovatie. Want ook de brugklassers van de toekomst hebben nog genoeg plastic rozen en slingers nodig om hun schoolfeesten mee te versieren.

HOOFD FORMULE EN FORMAT
Marketing

Waalwijk | 10+ Jaar

Category Manager Food
Category Management

Waalwijk | 8+ Jaar

Category Manager Feest & Hobby
Category Management

Waalwijk | 8+ Jaar

Concept Developer
Marketing

Waalwijk | 5+ Jaar

Meest recent